Zijden bloemen kopen: Een gids over kwaliteit, prijs en alle geheimen van zijden bloemen 

Op zoek naar waar je de beste zijden bloemen kunt vinden? In dit artikel bekijken we stap voor stap wat zijden bloemen zijn, wat zijden bloemen echt mooi maakt, hoe je dit zelf kunt zien en waar je ze het beste kunt kopen.

Inhoudsopgave

– Wat zijn zijden bloemen?
– Waarom kiezen voor zijden bloemen?
– Waar moet je op letten bij het kopen van zijden bloemen?
– Hoe kun je online zijden bloemen kopen?
– Hoe kun je zijden bloemen het beste verzorgen?
– Zijden bloemen versus verse bloemen: wat is beter?
– Zijden bloemen en interieurontwerp

bloemist Emma die blogt met informatie over bloemen
Emma

Emma is bloemist en productspecialist bij Natuurlijk Bloemen. Als klein meisje was ze al gek van bloemen en planten. Ze heeft de opleiding bloemsierkunst gedaan en werkt al meer dan 7 jaar in het vak. Ze wil graag alles weten over bloemen en planten. In haar blogs deelt ze graag haar kennis. 

Waar moet je op letten bij het kopen van zijden bloemen?

Bij het kopen van zijden bloemen moet je letten op de volgende punten:

    Prijs en kwaliteit. Rechtvaardigt de kwaliteit de prijs?
    Materiaal en fabricage. Van welk materiaal is de bloem gemaakt en zitten ze mooi in elkaar?
    Kleur, vorm en grootte. Heeft het boeket mooie grote bloemen of enkel groen?
    Realisme en detail. Tot in welk detail is het boeket nagemaakt? Bevatten de bloemen kleine details?

Hoe kun je online zijden boeketten en kunstbloemen kopen?

Zijden bloemen zijn geschikt om online te kopen. De bloemen zijn kwetsbaar maar, mits goed verpakt, goed te versturen. Let bij het online kopen van kunstbloemen op of de webshop een specialist is op het gebied van bloemen. Denk bijvoorbeeld aan een bloemenwinkel en niet aan een iemand die het erbij doet. Je zult zien dat de kwaliteit die specialisten leveren hoger is omdat zij de juiste zijden bloemen weten te selecteren. Bekijk bijvoorbeeld hier een mooi zijden boeketten assortiment.

Een tip voor het kopen van een zijden boeket is dus opzoek gaan naar een specialist in zijden bloemen!

groot zijden boeket kopen
kunstbloemen boeket in een vaas
kunstbloemen in een vaas
zijden bloemen in een grijze vaas

Hoe kun je zijden bloemen het beste verzorgen?

Zijden bloemen gaan ontzettend lang mee als je ze goed verzorgd. Met de volgende punten kun je zijden bloemen met minimale inspanning uitstekend verzorgen:

Schoonmaak- en onderhoudstips
Om de glans en kleur van zijden bloemen perfect te houden, kun je ze af en toe afstoffen met een stofdoek. Eventueel kan dit ook met een vochtige doek als ze erg stoffig zijn. Maar let op, gebruik geen zeep. Dit kan namelijk het zijden aantasten.
Bewaartips
Even genoeg van je zijden boeket? Bewaar ze dan op een droge plek en zorg dat ze niet in contact komen met direct zonlicht, dit voorkomt verkleuring. Wil je de bloemen in een doos bewaren? Zorg er dan voor dat ze niet worden platgedrukt.
Lange levensduur van zijden bloemen
De levensduur van zijden bloemen verleng je door ze niet te veel aan te raken of te verzetten. Op deze manier voorkom je beschadigingen zoals de breuk van bloemblaadjes.

Wil je ook weten wat de beste verzorgingstips voor verse bloemen zijn? Bekijk dan hier onze blog hierover.

Zijden bloemen versus verse bloemen: wat is beter?

Of zijden bloemen beter zijn den verse bloemen zal iedereen anders beantwoorden. Het is een persoonlijke vraag, die afhankelijk van je situatie kan veranderen. Lees hieronder hoe wij hiernaar kijken. Twijfel je tussen het kopen van zijden bloemen of droogbloemen? Lees dan de verschillen hiertussen in onze zijden vs droogbloemen blog

De voordelen en nadelen van zijden bloemen

De laatste jaren zijn zijden bloemen erg populair doordat kunstbloemen niet meer van echt te onderscheiden zijn. Een voordeel is dat ze lang meegaan en ideaal zijn voor mensen met allergieën. Zo bevatten de bloemen geen pollen.
Een nadeel van kunstbloemen is dat ze duurder zijn dan verse bloemen of gedroogde bloemen. Daarnaast geven ze, in tegenstelling tot verse bloemen, geen bloemengeur af in huis. Ook blijft het opletten, de kwaliteit is niet van alle kunstbloemen even goed.

Voordelen en nadelen van verse bloemen

Verse bloemen zijn natuurlijk een prachtig product omdat het écht een stukje natuur is in huis. De schoonheid en geur vinden veel mensen aantrekkelijk. Een boeket met verse bloemen moet je geregeld vervangen omdat ze verwelken, dit geeft de mogelijkheid om continu weer wat anders in huis te zetten. Je kunt met verse bloemen dus lekker experimenteren!
Een groot nadeel van verse bloemen is dat het ze relatief snel verwelken en je ze moet vervangen. Het nadeel is dus dat je regelmatig nieuwe bloemen moet kopen. Daarmee zijn ze minder praktisch en duur. Een laatste nadeel is dat verse bloemen pollen bevatten waar veel mensen allergisch voor zijn.

De milieueffecten en duurzaamheid

Puur gekeken naar milieueffecten en duurzaamheid, zijn verse bloemen niet altijd de beste keuze. Vanwege de hoge CO2-uitstoot hoort de bloemenindustrie bij een van de meest vervuilende industrieën. Dit komt onder andere door de teelt van bloemen. Hiervoor zijn veel pesticiden en water nodig. Daarnaast is er geregeld een grote afstand tussen de consument en het productieland. Dit betekent dat er veel CO2-uitstoot voortkomt uit het transport.

Zijden bloemen gaan een stuk langer mee en hoef je dus niet regelmatig te vervangen. In dat opzicht zijn zijden bloemen dus duurzamer. Maar ook de productie van kunstbloemen vraagt om een intensiefproces, bij de productie van synthetische materialen komt veel CO2-uitstoot vrij. Het is dus belangrijk om te kiezen voor hoge kwaliteit zijden bloemen die gemaakt zijn van duurzame materialen, zodat de productie niet bijdraagt aan milieuschade. In deze blog gaan we dieper in op alles rond duurzaamheid en kunstbloemen

Alles bij elkaar, de keuze tussen verse bloemen en zijden bloemen hangt af van je persoonlijke voorkeur en je budget. Verse bloemen hebben iets magisch omdat het direct uit de natuur komt, zijden bloemen zijn dan weer onwijs kleurrijk en blijven oneindig lang goed.

kunstbloemen bestellen
spring detail1
zijden bloemen in het oranje
zijden bloemen roze

Zijden bloemen en interieurontwerp

In ieder interieurontwerp kunnen zijden bloemen een perfecte aanvulling zijn. Ze geven een ruimte een vleugje elegantie en kleur. Dit zijn enkele tips van onze stylisten voor het gebruik van zijden bloemen in een interieurontwerpen:

Kleur. Gebruik zijden bloemen om kleur toe te voegen. Inmiddels zijn kunstbloemen beschikbaar in enorm veel kleuren en is er altijd een passende bloem en kleur te vinden. Zijden Citroentakken zijn bijvoorbeeld een echte gele eyecatcher in een interieur. 
Statement. Maak een statement met een groot zijden boeket. Een groot zijden boeket of bloemstuk valt op en maakt indruk in een ruimte. Het geeft een elegante uitstraling en een wow-effect bij binnenkomst.
Stijl. Stem de stijl van het boeket af op het interieur. Ga je voor een groot en weelderig boeket, losse zijden takken of juist voor een rond en meer ingetogen boeket? Denk ook bij de keuze voor zijden bloemen na of je meer een klassieke of moderne look wenst.

Kortom, zijden bloemen zijn een uitstekende keuze voor elk interieurontwerp en zijn op vele manieren te gebruiken om een ruimte tot leven te brengen. Of je nu kiest voor een kleurrijk statement of subtiel wat extra kleur wilt toevoegen, met een zijden boeket kan het allemaal!

Veel gestelde vragen over zijden bloemen

Hieronder zie je de antwoorden op de meest voorkomende vragen over zijden bloemen en kunstbloemen:

Wat zijn zijden bloemen?

Zijden bloemen zijn gemaakt van synthetische materialen zoals polyester, zijde of nylon en zijn ontworpen om eruit te zien als echte bloemen. Ze worden vaak gebruikt als decoratie omdat ze lang meegaan en geen onderhoud nodig hebben.

Hoe komt het dat zijden bloemen echt lijken?

Moderne productietechnieken zorgen ervoor dat zijden bloemen er bijna net zo realistisch uit zien als echte bloemen. De kwaliteit van zijden bloemen varieert en is afhankelijk van de producent en het gebruikte materiaal.

Hoe lang gaan zijden bloemen mee?

Zijden bloemen gaan jarenlang mee. Een kunstbloem heeft geen water nodig en verwelkt niet. De levensduur van zijden bloemen verschilt wel en is afhankelijk van de kwaliteit en hoe je ze gebruikt.

Kun je zijden bloemen schoonmaken?

Ja zijden bloemen kun je schoonmaken door ze af te vegen met je handen of een zachte poetsdoek. Gebruik geen water of reinigingsmiddelen, dit kan de bloemblaadjes beschadigen.

Zijn zijden bloemen duurzaam?

Ja, zijden bloemen zijn een duurzaam alternatief voor verse bloemen omdat je ze veel langer gebruikt en kan hergebruiken. Ze zijn milieuvriendelijker omdat er geen pesticiden, water of energie nodig is voor het kweken van de bloemen. Wel is er ook energie nodig voor de productie van het synthetische materiaal waar zijden bloemen van zijn gemaakt. Het is onduidelijk wat daadwerkelijk de minste CO2-uitstoot geeft.

Conclusie over zijden bloemen en kunstbloemen

Zoals we aan het begin bespraken, zijn zijden bloemen gemaakt van synthetische materialen en is bijna elke bloem inmiddels verkrijgbaar in een zijden variant. Een groot voordeel van zijden bloemen is dat je ze niet hoeft te onderhouden en enorm lang meegaan. Daarnaast zijn ze perfect voor mensen die allergische reacties krijgen van de pollen die verse bloemen bevatten. Ben je van plan zijden bloemen te kopen? Dan is het verstandig om goed te letten op de prijs/kwaliteit verhouding, het materiaal, de kleur en de details van de bloemen. Je kunt zijden bloemen in veel winkels en webshops kopen, maar onze tip zou zijn ze te kopen bij een speciaalzaak zoals een bloemenwinkel. Zij hebben meer kennis van het product en dit zie je terug in de boeketten.

Kunstbloemen kun je goed onderhouden, doe dit door ze voorzichtig af te stoffen met een stofdoek en door ze niet in fel zonlicht te plaatsen. Of zijden bloemen beter zijn dan verse bloemen? Dit blijft een persoonlijke keuze en hangt af van hoe je ze gaat gebruiken.

We wensen je veel plezier met het zoeken van jouw mooiste zijden bloemen boeket.