Alles wat je over eetbare bloemen wilt weten

Misschien ben je ze in een restaurant wel eens tegengekomen: eetbare bloemen. Eetbare bloemen zijn een echte verrassing op je bord. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar ze geven ook een heerlijke smaak aan een gerecht, bijvoorbeeld in een salade. Bloemen zijn er dus niet alleen voor in huis, maar ook voor op bord!

Eetbare bloemen kunnen dus voor een bijzondere touch zorgen, maar welke bloemen kun je allemaal eten? En hoe smaken ze eigenlijk? We geven je alle informatie die je nodig hebt om zelf de mooiste gerechten met eetbare bloemen op tafel te kunnen zetten!

Wat zijn eetbare bloemen?

De naam zegt het eigenlijk al: eetbare bloemen zijn bloemen die je op kunt eten. Dat klinkt misschien een beetje gek, omdat we vroeger allemaal te horen hebben gekregen dat je vooral die mooie bloemen niet op mocht eten. Misschien kreeg je zelfs te horen dat bloemen giftig of gevaarlijk zouden zijn!

Gek eigenlijk, want niets is minder waar. Er zijn heel veel bloemen die mensen veilig en met smaak kunnen eten. Wist je bijvoorbeeld dat de bekende bloemkool, artisjok en broccoli ook allemaal bloemknoppen zijn?

Welke bloemen zijn eetbaar?

Het zal je verbazen hoeveel bloemensoorten je kunt eten. Toch zien we bepaalde soorten meer dan anderen. Sommige bloemen hebben een uitgesproken bloemige smaak, anderen voegen een onverwachte smaak aan je gerecht toe. We zetten de meest voorkomende en makkelijkst verkrijgbare eetbare bloemen en hun smaak voor je op een rijtje!

Welke bloem smaakt naar wat?

Viooltjes: Viooltjes zijn prachtig om te zien en hebben een milde smaak. Je proeft komkommer of een vleugje radijs. Een heerlijke garnering in een salade, dus!

Dropplant (Agastache foeniculum): De dropplant wordt ook wel ‘anijsnetel’ genoemd. Je kunt vast al raden dat de blauwe bloemetjes dus naar anijs zullen smaken. Lekker in een dessert, als onverwachte noot in een salade of als thee.

Rozen: In principe zijn alle rozen eetbaar, maar let er wel op dat sommige rozen bespoten worden. Speciale eetbare rozen hebben een heerlijke smaak en worden niet chemisch behandeld. Rozen hebben een kenmerkende smaak en geur en worden natuurlijk met romantiek geassocieerd. Een mooie toevoeging voor een speciaal dessert!

Lavendel: Lavendel groeit in menige tuin en is daarnaast ook eetbaar. De smaak kan door sommige mensen als zepig worden ervaren, dus gebruik niet teveel. Lavendel zien we zowel in zoete desserts als in hartige gerechten, bijvoorbeeld in de Franse keuken, waar ook rozemarijn gebruikt zou kunnen worden.

Courgette (Curcubita pepo): De bloemen van de courgetteplant zijn stevig en prachtig om te zien. Je kunt ze rauw eten, maar er zijn verschillende recepten te vinden waarin ze gevuld worden en in de oven worden gegaard.

Vlierbloesem: Vlierbloesem groeit in Nederland op heel veel plekken. Van de bloemen maak je een heerlijke siroop of je haalt ze door en dun deeg en frituurt ze. Met een beetje poedersuiker heb je zo een heerlijk warm dessert!

Andere eetbare bloemen die we in Nederland tegenkomen zijn:

– Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
– Bieslook (Allium schoenoprasum)
– Komkommerkruid (Borago officinalis)
– Rosa ’Cherry Brandy’
– Sinaasappel-afrikaantje (Tagetes tenuifolia ’Orange Gem’)
– Duizendschoon (Dianthus barbatus)

Waar worden eetbare bloemen voor gebruikt?

Eetbare bloemen kun je op verschillende plekken inzetten. Rauw zijn hun tere blaadjes op hun mooist en zijn ze dus prachtig als garnering of als deel van een salade. Je kunt ze zo ook als deel van een salade op een boterham serveren.

Je komt eetbare bloemen ook wel gefrituurd tegen. Vlierbloesem wordt voor het frituren vaak in een dun beslagen gedoopt, en vormt zo een elegant, heerlijk dessert. Maak je zelf graag siropen of jams? Ook hier zijn eetbare bloemen een bijzondere toevoeging.

Kan ik zelf eetbare bloemen plukken?

Eetbare bloemen kun je prima zelf plukken, maar het is wel belangrijk om dit veilig te doen. Het is hierbij belangrijk dat je weet dat je daadwerkelijk de eetbare variant van een bloem plukt. Zelf plukken doe je dus het liefst uit je eigen tuin of uit de tuin van iemand die je kent. Zo weet je precies wat je op je bord legt!

Hoe kan je eetbare bloemen het beste bewaren?

Eetbare bloemen bewaar je het beste koel en niet te lang. Zoals alle bloemen zullen ook eetbare bloemen verwelken. Het beste kun je ze in een bakje leggen, met een stukje keukenpapier op de bodem. Zo blijven ze makkelijk 1-2 dagen goed in de koelkast. In de regel zul je vanzelf aan de bloemen zien of ze nog bruikbaar zijn. Verwelkte bloemen op je bord is natuurlijk niet zo feestelijk!