Hooikoorts? Deze bloemen geven de minste klachten

Eén op de acht mensen in Europa hebben in het voorjaar of in de zomer last van hooikoorts. Je kunt dan helaas die lentekriebels voelen. En daarna ook last hebben van die supervervelende niesbuien en een verstopte neus. Dit wordt veroorzaakt door hooikoorts, het komt voor bij de personen die allergisch zijn tegen pollen. Pollen kan voortkomen in bloemen, bomen, kamerplanten, gras en onkruid. Onder hooikoorts verstaan de meeste mensen, boompollen- of graspollenallergie. 

Gelukkig kun je nog steeds genieten van bepaalde fleurige bloemetjes binnen je huis of in de tuin met deze jaarlijkse allergische reactie. Je kunt dan nog steeds een mooi en fris lenteboeketje in je keuken of woonkamer plaatsen, of die geven aan je vrienden, familie of geliefden. In dit artikel nemen we een kijkje naar tien bloemen die de minste klachten geven bij hooikoorts. Deze bloemen zijn zeer vriendelijk ertegen en je hoeft ze gelukkig dan niet te vermijden tijdens de bloei- en pollenseizoenen. 

Verder zien we wat precies de oorzaak is van hooikoorts en waarom zoveel mensen de symptomen ervan ervaren. Ook zien we welke bloemen veel pollen bevatten en de meeste klachten geven. Je zult dus je best moeten doen om deze bloemen te vermijden.  

Welke bloemen geven de meeste klachten? 

Welke bloemen veroorzaken hooikoorts? De bloemen die de meeste klachten geven zijn;

 • Zonnebloemen
 • Madeliefjes
 • Kamille
 • Chrysanten
 • Guldenroede

Deze bloemen hebben lichte en stoffige pollen die gemakkelijk met de wind rondzweeft. Mensen met een pollenallergie hebben dan een zeer grote kans om last te hebben van deze plantensoorten. 

De meeste bloemen die je zult moeten vermijden zijn windbestuivers. Hier wordt het pollen meegenomen door de wind, waardoor ze lange afstanden kunnen afleggen voor de bestuiving. Een enorm deel van deze stuifmeel beland op de grond, het gaat dan gewoon verloren. Door deze reden moeten de bloemen en planten extra veel pollen produceren. Hierdoor wordt de kans tot bestuiving vergroot bij deze windbestuivers.   

Waardoor wordt dit veroorzaakt?

De impact van deze allergie is op bepaalde mensen enorm. Je zult meteen last hebben van een loopneus, niesbuien en tranende ogen. Naast oog- en neusklachten kun je ook moeite hebben met het concentreren en slapen. Vaak hebben mensen ook klachten van benauwdheid en hoofdpijn. Het kan dus invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. De symptomen van hooikoorts lijken heel erg verkoudheidsklachten.

Hooikoorts wordt als eerst veroorzaakt in de luchtwegen door een reactie van het immuunsysteem. Dit gebeurt na het inademen van stuifmeel, wanneer het vrij in de lucht rondzweeft. Men kan in sommige gevallen enkele weken lang last hebben van hooikoorts. Vaak is dit het geval gedurende het bloeiseizoen. 

Bepaalde mensen zijn allergisch voor verschillende soorten grassen en bomen. Dan kunnen ze echter de gehele zomer en het voorjaar last ervan hebben. De persoon die allergisch is aan boompollen zal vooral in februari, maart en april hooikoorts symptomen ervaren. Als je allergisch ben aan graspollen, zul je in de maanden mei tot en met juli klachten hebben.

Deze bloemen zijn wel geschikt als je last van hooikoorts hebt

Gelukkig zijn er ook bloemen waar je wel van kan genieten wanneer je last van hooikoorts hebt. Een aantal veilige opties voor hooikoortspatienten zijn:

 • Goudsbloem
 • Begonia
 • Irissen
 • Leeuwenbekjes
 • Tulpen
 • Zeeuws knoopjes
 • Lelies
 • Hosta
 • Hortensia
 • Roezen

De bestuiving wordt hier dan door insecten gedaan zoals bijen, vlinders, kevers en andere insecten. Ook worden bepaalde planten bestoven met de hulp van vogels. Dit komt omdat de pollen niet door de wind meegeblazen kan worden. Hierdoor hoeft de plant veel minder pollen te produceren. Voor deze manier van bestuiving moeten de bloemen zeer kleurrijke zijn. Deze felgekleurde bloemen kunnen de aandacht van de insecten gemakkelijk aantrekken. De kans op hooikoorts is dus klein met deze kleurige bloemen, die zeer weinig pollen bevatten.

Natuurlijk is het persoonsgebonden op hoe je op bepaalde bloemen en plantensoorten gaat reageren in de pollenseizoenen. Het is namelijk geen garantie die je niet last zal hebben van deze hooikoorts vriendelijke bloemen. De bevatten nog steeds pollen, al het gehalte zeer laag is. Er is dus een kans dat je lichaam wel een beetje zal reageren erop. Je kunt online of aan je bloemist vragen stellen of de plant door insecten of door de wind wordt bestoven. Zo zal je altijd zeker zijn dat je de kans op hooikoorts verminderd.

Mocht je bloemen willen waarbij pollen echt helemaal geen rol spelen? Kijk dan eens naar droogbloemen. Dit zijn bloemen die ingedroogd zijn. Hierdoor geven ze geen pollen (meer) af. Met een mooi boeket droogbloemen krijg je dus sowieso geen last van hooikoorts krijgen. 

droogboeket bestellen
hoe lang zijn mijn droogbloemen goed
1FDC905E-66E1-4C7E-BC53-18D62380BB19_1_105_c

Handige en slimme tips tegen hooikoorts

Als eerst is het heel belangrijk om de hooikoortsberichten in de gaten te houden. Je kan bijvoorbeeld de hooikoortsrader raadplegen. Het is ook zeer handige om een pollenfilter aan te schaffen voor je auto. Ook kun je de luchttoevoer van buiten en de ramen dicht houden. Wanneer de pollentellingen super hoog zijn moet je proberen om buitenactiviteiten zoveel mogelijk te vermijden. 

De ramen en deuren van je huis zullen dan ook gesloten moeten worden. Vooral bij droog weer waar er zeer weinig vocht zit in de lucht. De pollen zullen dan gemakkelijk in je huis terecht kunnen komen. De hoeveelheid pollen in de lucht is vroeg in de morgenuren of in de avond wat lager. Tijdens deze uren kun je de ramen openen om het huis even uit te luchten. Zo kun je ervoor zorgen dat je wel elke dag frisse lucht zal inademen. 

Geschikte kamerplanten die geen hooikoorts kunnen veroorzaken zijn ook perfect voor het verbeteren van het luchtkwaliteit in huis. Ze verfrissen het binnenlucht door de giftige stoffen in de kamer te zuiveren. Ook laten te frisse zuurstof vrij in de ruimte. 

Dit waren vijf bloemen die je moet vermijden en tien bloemen waarvan je nog steeds zal kunnen genieten, alhoewel je allergisch bent tegen pollen.