Vaas schoonmaken? Zo doe je dat duurzaam en milieuvriendelijk

Het schoonmaken van een vaas lijkt misschien een eenvoudige taak, maar wist je dat het ook op een duurzame en milieuvriendelijke manier kan? In dit artikel delen we handige tips en trucs om jouw vaas op een verantwoorde manier schoon te maken. Zo draag jij bij aan het behoud van het milieu, terwijl jouw vaas er stralend uitziet.

bloemist Emma die blogt met informatie over bloemen
Emma

Emma is bloemist en productspecialist bij Natuurlijk Bloemen. Als klein meisje was ze al gek van bloemen en planten. Ze heeft de opleiding bloemsierkunst gedaan en werkt al meer dan 7 jaar in het vak. Ze wil graag alles weten over bloemen en planten. In haar blogs deelt ze graag haar kennis. 

Stap 1: Verwijder restjes bloemenvoeding en vuil

Het schoonmaken van de vaas begint met het grondig spoelen. Vaak wordt namelijk de vaas vuil weggezet. Het is het belangrijk om eventuele restjes bloemenvoeding en ander vuil te verwijderen. Spoel de vaas grondig af onder warm water en gebruik indien nodig een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen.

Stap 2: Maak gebruik van natuurlijke reinigingsmiddelen

Na de eerste spoeling gaat het echte schoonmaken beginnen. Vermijd het gebruik van agressieve chemische reinigingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Vaak gebruikt met chloor. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke alternatieven zoals azijn of citroensap gemengd met water. Citroensap geeft je vaas zelfs extra glans. Deze middelen zijn effectief bij het verwijderen van aanslag en geven je vaas een frisse geur.

Stap 3: Gebruik een flessenborstel of spons

Om de binnenkant van de vaas grondig schoon te maken, kun je gebruik maken van een flessenborstel. Deze borstel komt gemakkelijk in alle hoekjes en verwijdert eventuele achtergebleven resten. Als je geen flessenborstel hebt, dan kun je natuurlijk ook een afwasborstel of schuursponsje gebruiken. Tip: gebruik één afwasborstel voor al je vazen. Een andere duurzame truc is om een handvol ongekookte rijst met water in de vaas te doen en deze vervolgens goed te schudden. De korrels werken als een natuurlijk schuurmiddelen maken het vuil los.

Stap 4: Droog de vaas op natuurlijke wijze

Nadat je de vaas hebt schoongemaakt, is het belangrijk om de vaas te laten drogen. Je kunt de vaas afdrogen met een theedoek. Maar je kunt de vaas natuurlijk ook ondersteboven op een schone doek zetten en aan de lucht laten drogen. Hierdoor voorkom je dat er strepen of vlekken ontstaan door het gebruik van handdoeken of doekjes.

toetervaas-schoonmaken
Artic pastel pink vaas bestellen
Vaas pastel groen kopen voor bloemen
vaas bestellen pastel ivory

Conclusie

Met bovenstaande stappen en tips kun jij jouw vaas duurzaam schoonmaken en tegelijkertijd het milieu sparen. Door gebruik te maken van natuurlijke reinigingsmiddelen, zoals azijn, vermijd je schadelijke chemische stoffen. Volg deze stappen en geniet zo langer van je bloemen, want die worden heel blij van een schone vaas.

FAQ – Duurzaam een vaas schoonmaken