Skip to content
Klantenservice_emma

Emma is bloemist en productspecialist bij Natuurlijk Bloemen. Als klein meisje was ze al gek van bloemen en planten. Ze heeft de opleiding bloemsierkunst gedaan en werkt al meer dan 5 jaar in het vak. Ze maakt prachtige boeketten, adviseert klanten en bedrijven én wil graag alles weten over bloemen en planten. Haar kennis deelt ze graag in onze blogs. 

Rozen zijn een tijdloos symbool van liefde, passie en schoonheid, en het is geen wonder dat ze een populaire bloem zijn om cadeau te geven voor een verjaardag of als bedankje te versturen. Maar hoe zorg je ervoor dat rozen zo lang mogelijk mooi blijven? Dat is waar wij in beeld komen! In dit artikel ontdek je de geheimen achter het verzorgen van rozen als een echte bloemist.

Samenvatting

Rozen zijn een tijdloos symbool van liefde, passie en schoonheid. Om ervoor te zorgen dat rozen zo lang mogelijk mooi blijven, zijn er enkele tips die je kunt volgen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste vaas te kiezen. Denk hierbij aan de grootte, vorm en watercapaciteit. Het schoonmaken van de vaas voor gebruik is essentieel om bacteriegroei te voorkomen. Het op de juiste manier afsnijden van de rozenstelen, waarbij overtollige bladeren worden verwijderd en de stelen schuin worden afgesneden, draagt bij aan een langere levensduur. Het toevoegen van bloemenvoeding aan het water kan ook helpen om de rozen langer mooi te houden. Het is belangrijk om het water regelmatig te verversen en de vaas schoon te maken om bacteriegroei tegen te gaan. Wil je rozen beoordelen op versheid? Let dan op de stevigheid van de bloemknoppen, stelen en conditie van de bladeren.

Kies de juiste vaas

De hoogte en de vorm van de bloemenvaas bepaalt hoe de rozen staan in je vaas. Om ze mooi te presenteren is het dus belangrijk om de juiste vaas te kiezen. Dit zijn een paar tips:

Grootte. Let erop dat de stellen niet te dicht op elkaar worden gepropt in de vaas. Kies een vaas die de bos rozen, de stelen en de koppen, voldoende ruimte biedt.
Vorm. Voor een bos rozen met lange stelen en grote bloemen is een vaas met een brede opening ideaal. Voor kortere stelen kun je ook een vaas gebruiken met een smallere opening.
Water. Neem een vaas die je eenvoudig met voldoende water kunt vullen. Rozen hebben veel water nodig. Zeker als ze in bloei komen. Kies daarom een vaas waar je voldoende water in kunt doen, dan hoef je de vaas niet continu bij te vullen.

Maak de vaas schoon

Je vaas schoonmaken voordat je de rozen in de vaas zet is belangrijk om bacterie groei te voorkomen en de levensduur van je rozen te verlengen. Dit zijn enkele stappen om een een vaas perfect schoon te maken:

  1. Vul de vaas met warm water en voeg een klein beetje afwasmiddel toe.
  2. Pak een zachte borstel of sponsje en schrob de binnenkant van de vaas voorzichtig. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen bereikt om het vuil en aanslag te verwijderen. Heb je een smalle vaas? Gebruik dan een flessenborstel of een borstel met een lange steel.
  3. Spoel de vaas grondig af met warm water en zorg ervoor dat je alle zeepresten wegspoelen. Controleer of alles schoon is en er geen vuil is achtergebleven.

Tip. Heb je het idee dat je vaas besmet is met een schimmel of bacterie? Los dan een klein beetje bleekmiddel op in de vaas en laat dit een tijdje staan. Spoel de vaas daarna grondig om al het bleekmiddel te verwijderen. Anders bevat je volgende bos bloemen ineens veel lichte bloemen 😉.

We raden aan om na elk gebruik de vaas volledig schoon te maken om bacterie groei te voorkomen. Dit is beter dan enkel de vaas schoonmaken bij gebruik. Door dit consequent te doen helpt het om alles uit je rozen of boeket te halen.

roze rozen verzorgen
rode-roos-afknippen
bos rode rozen in vaas zetten
kunstbloemen roos

Snijd de stelen op de juiste manier af

Het op de juiste manier afsnijden van rozenstellen voordat je ze in de vaas zet is belangrijk om de levensduur te verlengen. Hierdoor voorkom je dat rozen slap gaan hangen:

  1. Verwijder overtollige bladeren: verwijder de bladeren aan de onderkant van de rozenstelen. Dit voorkomt dat ze in het water van de vaas komen, wat bacteriegroei kan bevorderen. Ook heeft ieder blad water nodig, wat de bloem meer ‘kracht’ kost. Laat natuurlijk wel enkele bladeren aan de bovenkant van de steel zitten, dit geeft juist een mooi uitstraling.
  2. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar: bloemenstelen en specifiek rozenstelen knip je het beste met een scherpe snoeischaar. Een scherpe snede zorgt ervoor dat de stelen niet rafelen of geplet worden, wat de wateropname van de bloemen of rozen kan belemmeren.
  3. Knip de rozenstelen schuin af. Kies de juiste lengte op basis van de vaas die je gebruikt. Door de stelen af te snijden is er weer een vers stukje steel dat water kan opnemen. Door ze schuin af te snijden kan de steel over een groter oppervlak water opnemen. Schuin afsneden is dus het beste!
  4. Plaats de rozen direct in water: Zodra je de rozen hebt afgeknipt, plaats je ze onmiddellijk in een vaas met schoon water. Dit minimaliseert het risico op uitdroging van de stelen en zorgt ervoor dat ze voldoende water kunnen opnemen. Ook als je rozen door de bloemist zijn afgeknipt, moet je thuis altijd afknippen.

Tip: Als je merkt dat de rozen verwelken of na enkele dagen hun frisheid verliezen, kun je ze het beste opnieuw knippen. Snijd schuin een klein stukje (1 à 2,5 cm) van de onderkant van de stelen af en plaats ze terug in vers water. Eventueel kan je ook nog wat bladeren verwijderen. Je zult zien dat ze binnen enkele uren weer helemaal optrekken.

Voeg bloemenvoeding toe aan de vaas

Het toevoegen van voeding aan het water in de vaas kan de levensduur van rozen verlengen en ervoor zorgen dat ze langer mooi blijven. Hier vind je de opties die wij als beste getest hebben:

Bloemenvoeding: bloemenvoeding van merken zoals Chrysal is speciaal samengesteld om de levensduur van bloemen te verlengen. Het bevat voedingstoffen zoals suiker, zuur en bacteriedodende stoffen. Op de verpakking van de voeding staan instructies voor de juiste hoeveelheid die je aan het water moet toevoegen.

Suiker: Ja, je leest het goed, suiker. Dit is een goed alternatief voor bloemenvoeding. Het is super simpel, je voegt een theelepel suiker toe aan het water in de vaas en klaar! Suiker levert energie aan de bloemen en helpt bij het openen van de knoppen. Het zorgt er wel voor dat ook bacteriën sneller groeien, ververs dus wel geregeld het water. Daarna voeg je geen suiker meer toe.

Ververs regelmatig het water

Het belangrijkste blijft het water van de rozen regelmatig te verversen. Minstens om de paar dagen en eventueel de vaas een beetje schoon te maken. Hierdoor voorkom je bacterie groei. Dit zorgt ervoor dat de rozen langer fris blijven en mooier blijven staan.

Veel gestelde vragen over rozen 

Hieronder zie je de antwoorden op de meest voorkomende vragen over rozen. 

Hoelang blijven rozen in een vaas mooi? 

Normaalgesproken kun je verwachten dat rozen ongeveer 6 tot 10 dagen mooi blijven op de vaas. Dit verschilt wel per rozensoort. Er zijn soorten die korter meegaan, maar ook die mogelijk langer houdbaar zijn. Hoelang ze mooi blijven hangt ook af van factoren zoals de kwaliteit van de rozen, verzorging en omgeving waarin het staat.

Wat doe ik als mijn rozen beginnen te verwelken?

Dit kun je het beste doen als je rozen slap gaan hangen:

 • Ververs het water. Maak de vaas schoon en ververs het water.
 • Stelen nogmaals afknippen. Snijd ongeveer tussen de 2 a 3 cm schuin van de steel af. Dit zorgt ervoor dat de rozen weer makkelijk water opnemen.
 • Verwijder wat bladeren. Bladeren nemen water op, door er enkele af te halen, krijgt de bloem direct meer vocht.
 • Wikkel de bloemen in een krant. Hangen de rozen slap? Zorg dat je de koppen tijdelijk ondersteunt. Dit kan door ze in te rollen in een krant en in de vaas te zetten. Maar ook door ze tegen de muur te laten steunen. Hierdoor help je de bloem met bijkomen en water opnemen tot in de bloem.

Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van slap hangen, de eerste drie stappen uit te voeren. Dit verhoogt de kans op succes.

Wat is de beste tijd om rozen te kopen? 

Er is geen specifieke tijd om de beste rozen te kopen. Het hele jaar door zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er het hele jaar door roze rozen en gele rozen.  Wel zijn er momenten dat mensen het leukst vinden om rozen te ontvangen. Dit is op Valentijnsdag en moederdag. Dit zijn traditionele momenten waarop rozen worden gegeven als teken van liefde.

Hoe weet ik of mijn rozen vers zijn?

Om rozen goed te kunnen beoordelen is ervaring nodig. Wel kan je letten op de volgende punten:

 • De bloemknoppen: Verse rozen hebben knoppen die stevig en compact zijn. Ze mogen niet slap of verschrompeld zijn. De uitstraling en de dichtheid van de knop hangt ook af van het soort. Vraag daarom de bloemist om uitleg.
 • Stevigheid van de stelen: Verse rozen hebben stevige, rechte stelen. Buig de stelen voorzichtig en controleer of ze veerkrachtig zijn en niet gemakkelijk breken. Slappe stelen zijn een teken dat de rozen ouder zijn.
 • Bladeren: Controleer de bladeren van de rozen. Ze moeten groen en fris zijn, zonder tekenen van verwelking, geelverkleuring of vlekken. 
Klantenservice_emma

Emma is bloemist en productspecialist bij Natuurlijk Bloemen. Als klein meisje was ze al gek van bloemen en planten. Ze heeft de opleiding bloemsierkunst gedaan en werkt al meer dan 5 jaar in het vak. Ze maakt prachtige boeketten, adviseert klanten en bedrijven én wil graag alles weten over bloemen en planten. Haar kennis deelt ze graag in onze blogs.