Top 5 tips voor het verzorgen van bloemen

Veel mensen zijn fan van bosjes bloemen. Het is een leuk kado om te geven en natuurlijk zeker ook om te ontvangen. Het gebaar is leuk en het fleurt een huis, of andere plek waar de bloemen komen te staan, direct op. Wanneer je bloemen lang mooi wil houden, moet je ze natuurlijk wel op de juiste manier verzorgen. Wij geven hiervoor 5 belangrijke tips!

Ververs regelmatig het water

Het is belangrijk om het water bij de bloemen regelmatig te verversen. Bloemen hebben hierbij geen bronwater nodig, kraanwater is meer dan voldoende. Per bloemsoort is er een andere ideale temperatuur, die je gemakkelijk kan opzoeken. Over het algemeen geldt dat er lauw/handwarm water wordt geadviseerd. Exotische bloemen hebben wat vaker warmer water nodig. Wanneer je toch precies de ideale watertemperatuur wil weten, kan je dit altijd navragen aan een bloemist. In principe moet je het water om de paar dagen verversen. Wanneer je ervoor kiest om bloemenvoeding te gebruiken, hoef je dit echter niet te doen. Het vaaswater hoeft dan meestal niet meer ververst te worden. Sommige bloemsoorten laten echter wel behoorlijk wat vuil achter in het water, wat het wel weer handig maakt om na enkele dagen het water te vervangen. 5 dagen wordt over het algemeen gezien als uiterlijke termijn. Het is niet nodig om elke keer opnieuw bloemenvoeding toe te voegen.

Een goede tip is om ook een paar druppels chloor in het water te doen. Bacteriën krijgen hierdoor minder de kans om zich te ontwikkelen. Je moet dit echter nooit combineren met snijbloemenvoeding. Hierin zit namelijk ook al een middel dat bacteriën doodt. Vergeet wanneer je bloemen koopt, of deze ontvangt, ook niet om de bloemen zo snel mogelijk op water te zetten. Het is niet voor niets dat bloemisten een bos bloemen zorgvuldig inpakken. Hierdoor zal een bosje bloemen niet zo snel onderweg beschadigen, en wordt het boeket tegelijkertijd beschermt tegen warmte en kou van buiten af. Zet een boeket daarom altijd zo snel mogelijk op water.

Snij je bloemen op de juiste manier af

Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord; je moet bloemen altijd schuin afsnijden. Dit is belangrijk om een aantal redenen. Een reden is dat een bos bloemen vaak een tijdje zonder water moet doen na de aankoop. Hierdoor is de onderkant van de stelen vaak wat uitgedroogd. Hierdoor kunnen de haarvaten in deze stelen dan weer minder water opnemen, waardoor bloemen waarschijnlijk eerder slap gaan hangen. Dat is ook de reden dat verse bloemen altijd de voorkeur hebben. Snij daarom dus ook een klein stukje van de bloemen af, schuin. 2 centimeter ongeveer is meer dan voldoende. Dit zorgt voor voldoende toevoer van water, en verkleint tegelijkertijd de kans dat bacteriën de bloemen kunnen infecteren.

Belangrijk hierbij is ook om altijd scherp gereedschap te gebruiken. Bij voorkeur is dit een scherp mes. Wanneer je bijvoorbeeld een botte tang gebruikt, kunnen de haarvaten worden afgeknepen. De bloemen kunnen dan slechter water opnemen en gaan eerder slap hangen. Met een scherp keukenmes voorkom je dit.

Gebruik altijd een schone vaas

Dit lijkt logisch, maar wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is jammer, want een schone vaas is ontzettend belangrijk voor bloemen. Het advies is om altijd een glazen vaas te gebruiken, omdat bacteriën zich dan minder makkelijk aan de wand kunnen hechten. Hierdoor gaan bloemen weer wat langer mee. Bovendien kan je bij een glazen vaas beter in de gaten houden of er voldoende water in de vaas staat. Je kan ook altijd goed bekijken of er nog voldoende water in de vaas staat, en of dit water eventueel moet worden ververst. Wanneer het water troebel is, wil dit namelijk zeggen dat bacteriën zich hebben ontwikkeld. Ook algen en dood materiaal van de bloemstelen vertroebelen het water. Wanneer je geen doorzichtige vaas hebt, kan je dit niet zien. Vul een schone vaas ook altijd met schoon water, uiteraard.

droogboeket bestellen
hoe lang zijn mijn droogbloemen goed
1FDC905E-66E1-4C7E-BC53-18D62380BB19_1_105_c

Zet je bloemen op de juiste plek

Dit is ook een belangrijke tip. Bloemen moeten op de juiste plek in huis worden gezet. De omgeving van bloemen heeft namelijk veel invloed op de levensduur. Warmte of tocht versnelt het verouderingsproces van bloemen aanzienlijk. De bloemen verliezen dan sneller vocht dan dat ze kunnen opnemen. Bloemen worden hierdoor sneller slap en oud. De bloemen gaan dan al snel hangen en dat is natuurlijk zonder. Plaats je bloemen daarom nooit in de zon, en niet te dicht bij een open haard of kachel. Ook een plek waar het veel tocht is niet verstandig. Dit heeft namelijk meer verdamping tot gevolg. Ook daar kunnen bloemen niet tegenop, en ze zullen dan wederom eerder gaan hangen.

Pas op met groente en fruit

Verder is het ook aan te raden om bloemen niet in de buurt van fruit en groenten te zetten. Heb je een fruitschaal in huis, zet je bloemen dan niet in de buurt hiervan. Vooral fruit ondergaat een proces waarbij het rijper wordt. Hierbij worden ook Ethyleengas uitgestoten. Dit is een gas dat voor bloemen schadelijk is. Hierdoor zullen bloemen minder lang leven en sneller slap gaan hangen.