Waar komen droogbloemen vandaan?

Droogbloemen komen uit alle delen van de wereld. Een groot deel van de droogbloemen die Nederlandse webshops en winkels verkopen komen van Europese bloemenkwekers. Het grootste deel hiervan komt uit Spanje, Italië en Nederland. De verse bloemen worden na het kweken in bloemendrogerijen gedroogd tot droogbloemen die lang schitteren in de vaas. Een ander deel van de bloemen komt gedroogd en al uit het Zuid-Amerikaanse continent en uit landen zoals India.  

Hoe worden droogbloemen gedroogd?

Na het oogsten gaan de verse bloemen direct een speciale droogcel in. Hier zorgen ventilatoren ervoor dat bij een temperatuur van 60 graden de bloemen in 2 tot 3 dagen volledig zijn gedroogd. Om de bloemen optimaal te drogen worden bloemen in bosjes op z’n kop aan verrijdbare rekken gehangen.

Dit gaat in grote aantallen te gelijk om het zo efficiënt en duurzaam mogelijk in te organiseren. Zou je zelf eens bloemen willen drogen, in deze blog hebben we een DIY stappenplan om bloemen te drogen.

Waar komen droogbloemen vandaan?

Hoe worden droogbloemen geverfd?

De rekken vol bloemen worden in een droogproces van 2 tot 3 gedroogd. Wanneer ze de perfecte hardheid hebben worden de rekken naar de ververij gereden. Niet alle bloemen worden geverfd. De delphinium die hieronder is afgebeeld heeft een enorm sterke kleur en wordt enkel gedroogd en niet geverfd. Deze bloem is dus puur natuur.

hoe worden bloemen tot droogbloemen gemaakt
gedroogde losse bloemen

In de meeste gevallen gebeurt het verven direct na het drogen. Het komt ook voor dat de gedroogde bloemen uit een ver land komen en in Nederland worden geverfd.
Er zijn verschillende verftechnieken om bloemen te verven. Natuurlijk Bloemen gebruikt enkel bloemen die zijn geverfd op waterbasis. Dit is niet schadelijk voor het milieu en zorgt ervoor dat de bloemen, pluimen en grassen een natuurlijk uitstraling behouden.
De bloemen worden ondergedompeld in een groot verfbad. Om verspilling tegen te gaan wordt vervolgens onder de rekken overtollig verf opgevangen.
Het verven van de bloemen heeft als resultaat dat de bloemen veel langer een mooie kleur behouden. In eerste instantie zorgt namelijk het drogen dat bij veel soorten de kleur van de bloemen wegtrekt.

Nederlandse droogbloemen