Waarom bloemen schuin afsnijden?

Veel mensen kunnen enorm genieten van een mooie bos bloemen. Of je de bos cadeau hebt gehad of jezelf eens goed hebt verwend, het is altijd fijn wanneer je zo lang mogelijk kunt genieten van een mooie bos. Voldoende water toevoer is hierbij essentieel. Zonder vocht zullen bloemen binnen een aantal uur verwelken. Natuurlijk is het soort bloem en de warmte waarin de bloemen staan, ook van grote invloed hierop. Door het schuin afsnijden van de bos kun je de levensduur weldegelijk fors verlengen. Een simpele handeling met groot effect, zo kun je dit met recht noemen!

Waardoor heeft schuin afsnijden zo’n groot effect? Bloemen en planten gebruiken hun wortels om water op te nemen. Wanneer een steel wordt afgesneden, ontstaat er een soort verwonding in het wortelstelsel. De bloem of plant maakt hier binnenkort een tijd een korstje overheen, waardoor er minder water wordt opgenomen. Het opnieuw afsnijden, vlak voordat de bloemen in de vaas gaan, zorgt ervoor dat er optimale opname van vocht is. Dit helpt om de bloemen zo lang mogelijk vers te houden.

Is schuin afsnijden bij alle bloemen belangrijk?

Voor vrijwel de meeste bloemen geldt het advies om ze goed schuin af te snijden, vlak voor ze in de vaas gaan. Tulpen vormen hierop de grote uitzondering! Bij deze bloemsoort is het wel belangrijk om ze af te snijden. In plaats van schuin afsnijden doe je dit recht. Tulpen zijn bloemen, die veel water opnemen. Ze blijven doorgroeien, ook in de vaas. Bij veel vochttoevoer groeit de tulp sneller, waardoor je een minder fraai aanzicht krijgt van je bos bloemen. Een veelgehoorde tip is het prikken van een gaatje in de steel, net boven het uiteindelijk. Dit remt de groei nog verder. Voor alle overige bloemen kun je gewoon het advies van schuin afsnijden van de steel aanhouden.

Hoe kan ik het beste de bloemen afsnijden?

De juiste techniek voor het afsnijden van bloemen is heel eenvoudig. Het is van belang om altijd een goed scherp mesje te gebruiken. Vaak wordt er gedacht dat een snoeischaar een goed alternatief hiervoor vormt, maar dit is niet het geval. De snoeischaar drukt de steel namelijk is meer dicht, waardoor de vochttoevoer wordt belemmerd. Een scherp mesje heeft niet dit effect en zorgt ervoor dat de steel optimaal open blijft. Om de steel af te snijden, pak je hem stevig vast. Je zet het mesje schuin op de steel, ongeveer twee centimeter boven het einde. Zet de bloemen vervolgens in een vaas gevuld met schoon water, het liefst aangevuld met speciale voeding voor snijbloemen.

Wat zijn de voordelen van schuin afsnijden?

Het is al verschillende keren genoemd waarom het schuin afsnijden van bloemen belangrijk is. Optimale vochttoevoer zorgt ervoor dat de bloemen zo lang mogelijk vers blijven. Je wilt tenslotte graag blijven genieten van jouw mooie bos bloemen! Afhankelijk van het weer en de soort bloemen blijven de bloemen soms wekenlang naar je stralen! Dat is toch waar je het voor doet?