Wat zijn droogbloemen en hoe droog je bloemen?

Misschien herken je het nog van vroeger, in de jaren 70 en 80 waren droogbloemen enorm hip. Nederland als bloemenland ging voorop in de trend en exporteerde droogbloemen over de hele wereld. Later verdween de trend volledig. Inmiddels zien we droogbloemen en prachtige droogboeketten in ieder tijdschrift terug. Het past helemaal in de retro trend en met de sprankelende kleuren is er niks stoffigs meer aan.

Droogbloemen zijn eigenlijk gewoon verse bloemen. Alleen, na het oogsten gaan ze niet naar de veiling of groothandel. De bloemen worden eerst in grote droogschuren voor een lange perioden op zijn kop gehangen. Hierdoor drogen ze volledig in. Dit proces is belangrijk en bepaalt de kwaliteit. Niet elke bloem is hiervoor geschikt.

Wat is belangrijk bij het drogen van bloemen?

Het drogen van bloemen is eigenlijk een simpel proces. Je moet alleen ruimte en even de tijd hebben. Droogbloemenkwekers maken gebruik van grote schuren waar onder controleerde (warme) temperatuur bloemen direct na het snijden ondersteboven worden opgehangen. De droogbloemen worden verdeeld in bosjes en die worden opgehangen.
Zelf kun je op deze manier ook eenvoudig droogbloemen drogen. Op zolder of in een kamertje hang je de bloemen ondersteboven. Afhankelijk van de temperatuur kan je in 3 a 4 weken prachtige droogbloemen in huis hebben. Om het beste resultaat met je DIY droogbloemen te behalen is een donkere ruimte een pre. Dit zorgt ervoor dat je kleuren beter behoudt.

zelf droogbloemen drogen

Welke bloemen kan je drogen?

Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen. Het belangrijkste hierin is om te kijken naar welke mate de bloemen vocht vasthouden in de stelen. Dit zijn vaak bloemen met zachte stelen. Denk aan tulpen, amaryllissen, anemonen en ranonkels. Soorten zoals zonnebloemen, rozen, eucalyptus, helichrysum hebben juist stevige stelen met een houtachtige structuur. Dit zijn perfecte bloemen om te drogen. In droogbloemen boeketten zie je ook veel grassen en granen terug.

Hoe lang blijven droogbloemen staan?

Lang! Wanneer ze goed zijn ingedroogd blijven ze er maandenlang hetzelfde bijstaan. Belangrijk is dat ze niet op een vochtige plek staan of (alleen maar) in de zon. Dit kan zorgen voor kleurverlies (zoals bij alles dat te lang in de zon staat). Het blijft een écht natuurproduct. Mocht je uitgekeken raken op je droogbloemen, ja zolang staan ze.. schik dan je boeket opnieuw of vul dit aan met nieuwe seizoensbloemen.