Welke bloemen zijn giftig voor katten?
Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren en veel van hen gaan dan ook graag op ontdekking uit. Nu bestaat het risico dat zij tijdens hun wandeling in aanmerking komen met planten die voor katten helemaal niet goed zijn, giftig zelfs en ook binnenshuis kan dit het geval zijn. Om welke planten gaat het en wat als je kat van zo’n plant gegeten heeft? Dat vertellen we je in dit blog.
Irriterende of schadelijke stoffen
Er zijn een aantal planten die stoffen bevatten, welke tot irritatie van zowel de inwendige- als uitwendige delen van een kat kunnen leiden. Er kunnen blaren ontstaan, maar ook de slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken. Je kunt hierbij tevens denken aan ontstekingen van onder meer de ogen, de bek en de huid zelf. Hiernaast zijn er plantensoorten met een giftige stof die schade aan de organen kunnen veroorzaken. Als een kat zo’n soort plant eet, dan verspreidt het gif zich door het lichaam. Dit kan aantasting van het hart, de lever en de nieren tot gevolg hebben met in enkele gevallen een fatale afloop.
Welke planten zijn giftig voor katten?
Er is een hele lijst aan planten en bloemen die in meer of mindere mate schadelijk zijn voor een kat. Het is goed om te weten welke veelvoorkomende soorten dit zijn, zodat je hier rekening mee kunt houden en alert op kunt zijn. De meest bekende zetten we daarom op een rijtje:
- chrysanten
- klimop
- hyacinten
- lelies
- aloë vera
- cyclamen
- amaryllissen
- dieffenbachia
- narcissen
- varens
- sansevieria
- tulpen
Je doet er dus in elk geval goed aan om deze bloemen en planten in je huis en in je tuin te vermijden. Hierbuiten wordt het lastig om alles constant in de gaten te houden. Goed en geruststellend om te weten, is dat veel giftige soorten een krachtige geur en smaak hebben, waardoor een kat het doorgaans wel uit zijn hoofd laat om er daadwerkelijk van te eten.
Symptomen van een vergiftigde kat
Nu je weet om welke bloemen en planten het gaat, is het nog wel zo handig als ook duidelijk is, waaraan je vergiftiging bij jouw kat kunt herkennen.
- Als het gaat om irritatie, dan zul je roodheid, zwellingen en blaren op kunnen merken.
- Ook kan het zijn dat de kat moeite krijgt met ademhalen, moeilijk kan slikken en daardoor veel kwijlt.
- Een ander kenmerk van irritatie, in dit geval aan de luchtwegen, is veelvuldig niezen.
- Heeft het gif zich verspreidt door het lichaam, dan is een versneld hartritme een duidelijk symptoom, evenals braken.
- Maakt de kat een lusteloze indruk of zakt deze zelfs in elkaar, dan wijst dit eveneens op een mogelijke vergiftiging.
Mijn kat heeft een giftige plant gegeten, wat moet ik nu doen?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat jouw trouwe viervoeter zich te goed heeft gedaan aan een giftige plant. Het is dan wel zo prettig als je weet hoe je in een dergelijke situatie moet handelen. Snel ingrijpen kan bovendien van levensbelang zijn. Hoewel het doorgaans een logische reactie is om je kat te laten braken, wordt dit niet aangeraden. Het kan namelijk zijn dat er sprake is van een giftige stof die enkel meer irritatie geeft aan het de slokdarm. Ook kan er schuimvorming ontstaan, wat erg gevaarlijk kan zijn. Bel in plaats daarvan dus altijd direct de dierenarts als het vermoeden bestaat dat jouw kat van een giftige plant gegeten heeft. Laat de kat bovendien ook niet alleen, maar houd hem goed in de gaten. Afhankelijk van het advies van de dierenarts zul je wel of niet direct langs moeten komen. Je doet er in elk geval goed aan om eventuele resten van de plant te verwijderen. Kijk ook altijd goed in de bek of hier nog wat te zien is.