Zelf droogbloemen maken

In de jaren 70 en 80 waren droogbloemen al erg populair. Het zijn dan ook tijdloze souvenirs in zomer- en lentekleuren. Hoewel droogbloemen altijd geliefd zijn geweest zijn ze vandaag de dag weer helemaal in. En terecht want als je langer van bloemen wilt genieten dan maak je er een boeket van droogbloemen van. Wanneer het droogproces eenmaal voltooid is kun je maanden tot zelfs jaren genieten van het door jouw zelf samengestelde droogboeket. In de vaas, aan de muur of in een krans; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Deze bloemen zijn geschikt om te drogen 

Niet elke bloem is geschikt om te drogen. Sommige bloemstengels bevatten (te) veel vocht. Denk bijvoorbeeld maar aan tulpen of narcissen. Daarentegen kun je bloemen die een houtachtige stengel hebben over het algemeen wel goed te drogen. Hieronder enkele soorten die goed drogen zijn maar natuurlijk kun je ook zelf gaan experimenteren.

  • Hortensia (bloemen)
  • Lavendel
  • Rozen
  • Korenbloemen
  • Gips- en Fluitenkruid
  • Papavers
  • Ook diverse siergrassen, graansoorten en rietpluimen staan erg mooi in een droogboeket, vooral gecombineerd met kleurrijke droogbloemen.

Zit er verschil in de houdbaarheid per bloemsoort?

Er zijn verschillende manieren waarop je bloemen kan drogen. We lichten er een paar uit:

Hangend drogen

De meest bekende methode is ongetwijfeld de bloemen te drogen hangen. Hoe ga je te werk? Eerst verwijder je het overtollig blad want dit vertraagt het droogproces. Daarna bind je met een elastiekje de stelen bij elkaar. Dat kan ook met touw maar elastiek voorkomt dat tijdens het drogen er stengels uit de bos vallen. Hang de bloemen in kleine bosjes ondersteboven op een droge, goed ventilerende en donkere plaats. En let erop dat de bloemen elkaar niet of bijna niet raken. Zo heb je minder kans op het ontstaan van schimmel. Over het algemeen duurt het drogen tussen de 1 tot 8 weken. Het drogen van bloemen met een dikke steel duurt over het algemeen wat langer. Wil je testen of je bloemen droog genoeg zijn? Zet ze dan een aantal dagen in een vaas. Wanneer ze rechtop blijven staan zijn ze droog genoeg. Wanneer ze gaan hangen, moeten ze nog wat langer drogen.

Drogen met behulp van rijst of zand

Rijst staat bekend om zijn uitstekende vocht opnemende eigenschappen en is dan ook zeer geschikt voor het drogen van bloemen. Doe een laagje rijst in een bak die je af kunt sluiten en leg daar de bloemen in. Ook hier moeten de bloemen elkaar niet raken. Strooi nog wat rijst op en rond de bloemen. Sluit de bak daarna luchtdicht af en kijk na ongeveer een week of de bloemen al droog zijn. Een variant op deze methode is het drogen van bloemen met chincillazand.

Drogen door persen

Wanneer je platte droogbloemen wilt hebben voor in bijvoorbeeld in een lijst aan de muur kun je ze het beste persen. Je kunt hiervoor een speciale bloemenpers kopen maar het kan ook met een dik boek. Leg de bloem op keukenpapier in het boek en doe er nog een stuk overheen. Doe het boek dicht en leg er een dikke stapel boeken of iets anders zwaars bovenop. Na een dag ververs je het keukenpapier verversen en, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de bloemen, moet je dit een aantal keren herhalen. Na ongeveer een maand is de bloem droog genoeg om te verwerken.

Zo blijven je droogbloemen mooi

Bind en schik de gedroogde bloemen tot een mooi boeket. Hou rekening met de plaats waar je de het droogbloemenboeket neerzet of ophangt want droogbloemen nemen vocht op. Door wat haarlak over het droogbloemenboeket te sprayen, blijft je boeket beter in vorm en breken de bloemen minder snel. Bij gedroogde siergrassen zorgt haarlak ervoor dat er geen pluisjes uitvallen.

droogboeket bestellen
hoe lang zijn mijn droogbloemen goed
1FDC905E-66E1-4C7E-BC53-18D62380BB19_1_105_c

Welke andere spullen heb ik nodig?

Zodra de bloemen droog genoeg zijn, kun je ze gaan stylen. Je kunt ze in een decoratieve vaas zetten of ophangen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je ze onder een stolp zetten of met geperste bloemen kaarten maken of ze in een fotolijstje of hanger doen.

Afhankelijk van wat jij wilt met de gedroogde bloem(en), heb je het volgende nodig;

  • Een schaar
  • Touw of elastiek
  • Droge plek
  • Wat geduld
  • Rijst of zand
  • Een lijst, stolp of vaas.